Situatieschets Cusco

Stichting Poco a Poco - Cusco, PeruCusco is een stad gelegen op 3400 meter hoogte in het midden van de Andes in Peru. Deze voormalige Incahoofdstad is het toeristisch centrum van het land. Dat heeft een enorme aantrekkingskracht op de arme bevolking uit de pueblo’s (bergdorpen) rondom Cusco. Delen van de stad hebben geen water en elektriciteit. Peru doet het international goed door de export van o.a. goud, koper en zilver, etc, maar de klassenverschillen worden steeds groter en de overgrote meerderheid van de bevolking leeft van een ontzettend laag inkomen. Alle familieleden moeten werken, zo ook de kinderen die daardoor vaak genoodzaakt zijn hun schoolopleiding te onderbreken of zelfs te staken. In Cusco geldt dat er gemiddeld ruim 13% van de kinderen in de leeftijd tussen 3 en 16 jaar niet naar school gaat. Voor kinderen tussen de 12 en 16 jaar is dat zelfs 30%.

Stichting Poco a Poco - Cusco, PeruVan enig toezicht daarop vanuit de overheid is geen sprake. Veel kinderen wordt daardoor de kans ontnomen een basis te leggen voor hun toekomst.

Wat betreft de jeugd in de regio Cusco geldt dat 38,6 % van de kinderen en jongeren tussen 6 en 18 jaar naast zijn of haar studie werkt, 4,7 % alleen werkt en 2,8 % niet naar school gaat. Slechts 53,8 % studeert zonder daarnaast ook te moeten werken

Stichting Poco a Poco - Cusco, PeruDe kwaliteit van het onderwijs in Peru is erg laag en een groot aantal kinderen maakt de school pas op late leeftijd af. Huiselijk geweld komt veel voor. Volgens Unicef is 71% van alle kinderen en jongeren onder de 18 jaar slachtoffer van psychisch geweld.

Producten

Aardappelen en maïs zijn de belangrijkste producten in de zo hoog gelegen bergen. Groente en fruit zijn duur. Aan melk is een gebrek, alhoewel de overheid een melkprogramma heeft opgezet. Met andere woorden: veel families ontbreekt het aan gezonde voeding. Daarnaast is voorlichting over gezonde voeding schaars.

Toerisme

Stichting Poco a Poco - Cusco, PeruHet toerisme is de belangrijkste bron van inkomsten (seizoen april – november), maar bij lange na niet iedereen kan daarvan profiteren. Rondom Cusco liggen diverse Incaruïnes en in de Heilige vallei ligt o.a. Machu Picchu dat wordt aangemerkt als een van de zeven wereldwonderen.

Sociaal - economisch

In de provincie Cusco leeft nog steeds 75,3% in armoede, waarvan 51,3% in extreme armoede.

Stichting Poco a Poco - Cusco, Peru80% van de geldstroom vindt plaats in de informele sfeer, daarom zijn de meeste mensen ook niet verzekerd tegen ziektekosten. In Cusco vindt door het toerisme veel straatverkoop plaats (sieraden, kallabassen en geweven voorwerpen). Een gemiddeld inkomen (voor 10 uur werken per dag) in het hoogseizoen bedraagt ongeveer 25 soles per dag (€ 6) in het laagseizoen kan dat zelfs minder dan 10 soles (€ 2,50) zijn.