Situatieschets Peru

(bron: Peru, Tom Dieusaert, landenreeks Oxfam Novib)

Het land

Stichting Poco a Poco - Cusco, PeruPeru is het derde land in Zuid–Amerika en het is 31 x zo groot als Nederland. De kustlijn is 2414 kilometer lang, het hoogste punt ligt op 6768 meter.

Het land kent drie verschillende streken: het woestijngebied aan de kust, het Andesgebergte dat van noord tot zuid het land doorkruist en het oerwoud dat aan de oostkant ligt en 60% van het totaaloppervlak beslaat. Slechts 5 % van de bevolking woont in dit gebied.

De bevolking

Stichting Poco a Poco - Cusco, PeruDe bevolking is verdeeld in indianen 45% (de oorspronkelijke bewoners), Mestiezen 37% (de combinatie tussen de oorspronkelijk Spaanse bevolking en de indianen), Blanken 15% en Afrikanen, Japanners en Chinezen die 3% van de bevolking uitmaken.

Het geloof

81% van de bevolking is rooms-katholiek. De rest is verdeeld over vele verschillende kleinere religies.

Geschiedenis

Stichting Poco a Poco - Cusco, Peru

oudste beschaving in Peru, die van Caral, ontstaat aan de kust ten noorden van Lima

Moche cultuur (Sipan) ontwikkelt zich in Noord-Peru

De Huaricultuur (of Wari) ontstaat rond Ayacucho in de hoge Andes en past vooruitstrevende landbouwtechnieken toe.

stam der Inca’s trekt vanuit Bolivia naar het noorden en vestigt zich in de vallei van Cusco. Ze assimileren Huarigebruiken en onderwerpen omliggende stammen.

Het Inca-imperium begint een onstuitbare expansie.

Spaanse conquistadores zetten voet aan land in Tumbes (Noord-Peru)

Spaanse overheersing na het breken van het laatste indiaanse verzet. Begin van het onderkoningschap.

Opstand tegen Spaanse gezag.

Uitroepen van de onafhankelijkheid in Lima door José San Martin.

Salpeteroorlog met Chili.

Oorlog met Ecuador om territoria in het Amazonewoud.

Politiek

Vanaf 1979 is er een nieuwe grondwet in Peru die een tijdperk van democratie inluidt.

Belangrijkste politieke leiders en gebeurtenissen uit die periode tot aan heden:

de Maoïstische groep van Abimael Guzman het Lichtend Pad (Sendero Luminoso) laat voor het eerst van zich horen;

De gevolgen van het natuurverschijnsel El Niño richten een economische en ecologische ravage aan;

Alan Garcia eerste Apra (Alianza Popular Revolucionaria Americana) president;

Peru lijdt onder hyperinflatie en economische chaos;

Outsider Alberto Fujimore, afstammeling van Japanse migranten, wordt tot president gekozen;

Fujimori stuurt het parlement naar huis;

Abimeal Guzman, leider van het Lichtend Pad, wordt gearresteerd;

Schermutselingen met het Ecuadoraans leger aan de Emeparivier. En oorlog wordt afgewend;

Het natuurverschijnsel El Niño slaat opnieuw toe;

Fujimori wint in april voor de derde keer de verkiezingen, maar wordt van fraude beschuldigd. In november ontvlucht hij het land. Een interim-regering neemt over;

Alejandro Toledo wordt verkozen tot president, als hoop van de indiaanse bevolking; Hij stelt de massa’s teleur maar tijdens zijn ambtstermijn groeit de economie stevig, gedreven door de hoge prijzen van koper en goud;

Alan Garcia begint zijn tweede ambtsperiode, na winst op de exteem nationalistische Ollanta Humala. Hij had in de periode 85 – 90 al een desastreuze regeringtermijn maar is opnieuw gekozen, met name door het gebrek aan betere presidentskandidaten.

Economie

Stichting Poco a Poco - Cusco, PeruDe belangrijkste pijlers van de Peruaanse economie zijn:

Mijnbouw: 32% van het bruto nationaal product, helft van de export. Het gaat hierbij om koper en goud als belangrijkste geëxporteerde mineralen. Daarnaast is ook zink van belang. In iets mindere mate lood, zilver en tin.

Olie en gas: het land bezit oliereserves, maar moet inmiddels zelf importeren. Het gas daarentegen staat er beter voor. Peru heeft de grootste reserve op het continent na Venezuela, Bolivia en Argentinië.

Stichting Poco a Poco - Cusco, PeruVisserij: Peru heeft de rijkste visgronden ter wereld. Dat komt door de koude Humboldtstroom, die zorgt voor een grote aanwezigheid van plankton en micro-organismen, voedsel voor vele vissoorten. Daarnaast is het vismeel een groot exportproduct.

Textiel: Peru heeft een bloeiende textielsector en is belangrijkste katoenleverancier op de wereldmarkt. Veel productie is echter in handen van buitenlandse bedrijven.

Stichting Poco a Poco - Cusco, PeruLandbouw: de aardappel is de nationale trots, daarnaast zijn diverse granen als maïs, quinoa en kiwicha (laatste twee zijn de meest voedzame koolhydraten) belangrijk. Vruchten en knollen als yam en yucca, en verder koffie, cacao en coca worden verbouwd.

Toerisme

Toerisme is de groeisector van Peru. Jaarlijks ontvangt het land 1,3 miljoen toeristen en de sector groeit met 15% per jaar, voornamelijk door avontuurlijke trekkers en natuurliefhebbers.

Stichting Poco a Poco - Cusco, PeruHet drukst bezocht is de regio Cusco met de oude Incasteden.

Het toenemende toerisme legt meer en meer druk op nationale monumenten, zoals bijv. Machu Picchu dat ongewild zware schade wordt toegebracht. De autoriteiten willen het aantal bezoekers gaan beperken, maar niet aan inkomsten uit het toerisme inboeten.